AGEM new
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  wiadomości  >  Current Article

Ognisko ptasiej grypy w Strupicach pod Chojnowem

Przez   /   20/01/2020  /   No Comments

Niepokojące wieści dla hodowców drobiu napływają ze Strupic koło Chojnowa, gdzie potwierdzono ognisko zakaźne grypy ptaków, wywołanej wirusem H5N8. Wirus nie jest niebezpieczny dla ludzi, ale u ptaków powoduje nawet 100-procentową śmiertelność. Podjęto już kroki mające zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.

 

W starostwie powiatowym w Legnicy pracuje sztab kryzysowy pod przewodnictwem starosty Adama Babuśki. Rozwój sytuacji z niepokojem obserwują włodarze sąsiednich powiatów, gotowi w każdej chwili przystąpić do działań na swoim terenie. Rolników obowiązuje bezwzględny nakaz natychmiastowego zgłaszania wszelkich niepokojących objawów zaobserwowanych u drobiu. Informacje o chorych ptakach powinny trafiać do lekarzy weterynarii, Powiatowego Lekarza Weterynarii,  a także gmin. W Strupicach wprowadzono ograniczenia ruchu. Mniej uczęszczane drogi zostały wyłączone z użytkowania.

Hodowcom drobiu zaleca się szczególną ostrożność. Powinni wstrzymać się od wypuszczania drobiu na wybiegi. Ptaki będą bezpieczniejsze w budynkach inwentarskich, które neleży zabezpieczyć przed dostępem dzikich zwierząt, w tym ptaków. Zabezpieczyć należy również podawaną im paszę. Inspektorat weterynarii zaleca stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umycie rąk w wodzie z mydłem, a także korzystanie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych, jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Na chorobę najłatwiej zapadają kury i indyki. Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).

FOT. PIXABAY.COM

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 1558 dni temu dnia 20/01/2020
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Styczeń 20, 2020 @ 9:59 am
  • W dziale: wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

414-237464

Pijany i agresywny. Rzucał kamieniami w okna

Read More →