uż niebawem mieszkańcy Jawora oraz turyści będą mogli spróbować wyjątkowych, regionalnych Jaworskich Pierników, które gmina Jawor przygotowuje wspólnie z firmą Ol Vita. Nie tylko toruńskie ale równie Jaworskie Pierniki, będzie można zakupić m.in. w lokalnych sklepach czy w Informacji Turystycznej. Pierniki będą pakowane, w specjalnie przygotowane opakowania, nawiązujące do tradycji piernikarskich dawnych mieszkańców Jawora.
Jawor to miasto, w którym od lat unosi się zapach tego oryginalnego ciasta, a w czasie Święta Chleba i Piernika tworzymy wspólnie z cukiernikami najdłuższy piernik w Polsce, który wynosi 60 m. To właśnie piernik wytwarzany przez lokalną Cukiernię Pana Furtaka sprawił, że Jawor otrzymał główną nagrodę za oryginalny produkt regionalny, przyznawaną przez Polską Organizacje Turystyczną.
Historia jaworskich pierników rozpoczyna się już w XVI w. To właśnie dzięki nim Jawor zyskał ogromną sławę, zajmując w 1888 roku pierwsze miejsce na krajowych targach rzemieślniczych. Jaworskie pierniki wyróżniały się niepowtarzalną recepturą, wyrabiano je z mąki pszennej i syropu miodowo-cukrowego z dodatkiem pieprzu i przypraw, a ich wielkość wahała się od kilku aż do 50 cm. Swoim smakiem zachwyciły nie tylko cały Śląsk, lecz również Anglię, Francję, a nawet Amerykę. Obecnie jaworscy cukiernicy podczas Święta Chleba i Piernika, odbywającego się w ostatni weekend sierpnia, wypiekli najdłuższy piernik w Polsce, liczący 60 m.
Źródło: Urząd Miasta w Jaworze
FOT. URZĄD MIASTA W JAWORZE