Mleko matki to bez wątpienia najlepszy i najbardziej wartościowy pokarm dla niemowlęcia. Potwierdza to Światowa Organizacja Zdrowia, która zaleca, by stanowiło ono wyłączne źródło pożywienia przynajmniej przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka. Okres karmienia często bywa jednak trudny, a wokół samej laktacji narosło wiele mitów. Warto więc wyjaśnić kilka ważnych kwestii.
1. Niemal każda kobieta może karmić piersią
Wiele młodych matek ulega presji społecznej, mówiącej, że nie wszystkie kobiety mogą karmić dzieci naturalnie, ze względu na niewystarczającą ilość pokarmu, zbyt małe piersi czy niewłaściwy kształt brodawek. W rzeczywistości tylko niewielki odsetek kobiet cierpi na poważne zaburzenia laktacji lub nie może karmić potomstwa ze względu na przebyte choroby, trwające leczenie itp. W większości przypadków problemy z karmieniem piersią spowodowane są brakiem doświadczenie, niewłaściwą techniką przystawiania dziecka lub nadmiernym stresem. Z tego względu warto korzystać z rad położnych laktacyjnych, które bardzo ułatwiają rozpoczęcie „mlecznej drogi”.
2. Mleko matki jest pełnowartościowe i ma skład idealny dla dziecka
Kobiece mleko nie może być „mało sycące”, „niepełnowartościowe”, czy „za mało tłuste”. Jest dokładnie takie, jakiego potrzebuje niemowlę. Na dodatek, wraz z jego rozwojem zmienia swój skład, tak by cały czas zaspokajać wszystkie jego potrzeby. Zawartość tłuszczu w mleku zależy od częstotliwości karmienia – jeśli maluch przystawiany jest do piersi częściej, mleko jest bardziej wodniste, rzadsze i mniej tłuste, niż w przypadku, gdy karmienie odbywa się co kilka godzin. W związku z tym, jeśli laktacja przebiega bez przeszkód i niemowlę jest zdrowe, nie należy dokarmiać go żadnymi innymi produktami, takimi jak mieszanki modyfikowane czy kaszki.
3. Dzieci karmionych piersią nie trzeba dopajać
Mleko matki zaspokaja u niemowlęcia zarówno głód, jak i pragnienie. W tego względu, w pierwszych miesiącach życia, gdy nie przyjmuje ono żadnych innych pokarmów, nie trzeba go dopajać. W późniejszym okresie, kiedy następuje stopniowe rozszerzanie diety, można podawać dziecku wodę, soki przecierowe lub herbatki. Znajdziemy je np. w ofercie firmy Humana: https://humana-baby.pl/kategoria/herbatki/.
4. Mleko matki wzmacnia odporność dziecka
W mleku znajduje się bardzo duża ilość przeciwciał, które wzmacniają układ immunologiczny dziecka. Ponadto zawarte w nim węglowodany i białka powodują namnażanie dobrych bakterii w jelitach. Dzięki temu niemowlę jest mniej odporne na infekcje i rzadziej choruje.
5. Dieta mamy karmiącej nie ma wpływu na skład mleka
Nie wpływa również na samopoczucie dziecka, nie wywołuje kolek ani bólu brzucha. Mleko syntezowane jest z dostarczanych z krwią do gruczołów piersiowych składników odżywczych, a nie z treści żołądka i ma stały, dopasowany do potrzeb dziecka skład. W związku z tym profilaktyczne stosowanie diety eliminacyjnej nie ma żadnego sensu i może jedynie doprowadzić do osłabienia organizmu kobiety, która nie będzie przyjmowała odpowiednich składników odżywczych. Dieta młodej matki powinna być zdrowa, pełnowartościowa i zróżnicowana, nie ma jednak potrzeby wykluczania z niej jakichkolwiek składników, chyba że lekarz zdecyduje inaczej.
Przeczytaj więcej odnośnie diety matki karmiącej: https://humana-baby.pl/blog/dieta-matki-karmiacej-co-musisz-wiedziec-czas-obalic-mity/