Z miłości do staropolskiej kuchni powstało miejsce, które kusi smakoszy domową atmosferą, aromatycznym bigosem, zupą z pomidorów, mielonymi kotletami, wołowym tatarem i innymi daniami z regionalnych specjałów. W sobotę przy ul. Maksymiliana Kolbego otwiera podwoje restauracja Bigos.
Na otwarcie nowa restauracja zaprasza od godz. 18. Bigos to prawdziwie polska kuchnia tworzona przez pasjonatów i miłośników sztuki kulinarnej. Restauracja eksponuje w swej karcie smaczne, proste i stosunkowo niedrogie dania, bazujące na sprawdzonych regionalnych produktach. Można je smakować przy lampce wina, w klimatycznym wnętrzu, w domowej atmosferze, wśród półek z książkami za darmo udostępnianymi klientom do poczytania. Ale przynajmniej na chwilę warto oderwać się od lektury, by zerknąć jeden z dwóch telewizyjnych ekranów. Za ich pośrednictwem do sali restauracyjnej transmitowany jest obraz z kuchni, dzięki czemu klienci mają szansę obserwować, jak powstają zamówione przez nich potrawy. Może i im udzieli się pasja gotowania.
Zgodnie z obietnicą na szyldzie lokalu, bigos – niesłusznie niedoceniany specjał polskiej kuchni – został w Legnicy wyniesiony na piedestał. Jest aromatyczny, prawdziwie polski, do cna naturalny, z kawałami świeżego mięsa od lokalnych hodowców. Przy ul. Kolbego serwują go – w zależności od upodobań klientów – z grzankami lub ziemniaczkami. Świetnie komponuje się z czeskim wyszynkowym piwem Holba, o lekkim smaku, gęstej pianie, złocisto-żółtej barwie. Paniom do gustu przypadnie zapewne miodowe piwo Litovel.
Szef kuchni Bigosu poleca ponadto w tym tygodniu zupę krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem oliwy truflowej i śmietanki oraz mielone kuleczki ze śmietankowym puree i mizerią. A na przystawkę klasycznego wołowego tatara w zestawie z marynowanymi grzybami, warzywami, czosnkiem i cebulką . W karcie restauracji znajduje się szeroki wybór win pasujących do zamówionych potraw.
FOT. BIGOS.EU