AGEM new
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Zdrowe i smaczne menu dla dzieci – pomysły na dania, które pokochają mali goście

Przez   /   29/03/2024  /   No Comments

Najbardziej wymagający goście zarówno podczas przyjęcia organizowanego w domu, jak i restauracji to wbrew pozorom nie dorośli, ale dzieci. Rozwiązaniem tego problemu może okazać się odpowiedni catering. Komunia to jedna z najbliższych okazji, na których można to zweryfikować. 

Dlaczego dzieci są trudnym klientem?

Osoby dorosłe wiedzą, co lubią – jedni preferują tradycyjną kuchnię, inni lubią próbować nowych smaków, które pochodzą z dalekich regionów świata, a z kolei maluchy zazwyczaj nie chcą nawet spróbować proponowanych dań, a co tu mówić o rozkoszowaniu się ich smakiem. Z tego względu w pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednią prezentację, gdyż estetyka jest niezwykle istotna. Należy to uwzględnić, zamawiając catering Komunia to pierwszy sprawdzian, kiedy zdecydowana większość restauracji czy firm cateringowych oferuje tradycyjne menu, które nie do końca sprawdza się dla dzieci.

Z tego względu nowoczesny catering powinien łączyć nawet najbardziej nieoczekiwane smaki i dodatki, których w normalnych warunkach pewnie nie podałbyś swojemu dziecku ze względu na unikatowy smak czy zapach. Jednak odpowiednia forma podania, dodatki i inne elementy przyczyniają się do zmiany stanowiska. Mowa tutaj nawet o najbardziej nieoczekiwanych propozycjach jak, chociażby oliwki, wędzone ryby, a nawet produkty używane w kuchni azjatyckiej.

Co podać dzieciom na imprezie okolicznościowej?

Serwowane dania muszą być ciekawe i kolorowe – jeżeli dziecko wykaże zainteresowanie talerzem – to połowa sukcesu. Tradycyjny makaron nie musi prezentować się nudnie – może zostać pokolorowany naturalnymi barwnikami, czyli sproszkowanym burakiem, pomidorem, kurkumą czy szpinakiem. Kolorowe nitki prezentują się bardzo estetycznie i zachęcają do sięgnięcia po kolejne porcje.

Zamiast tradycyjnego rosołu, warto postawić, chociażby na zupę pomidorową czy inną odmianę, ale żeby było ciekawiej, ozdobić ją grzankami, powycinać z warzyw ciekawe kształty, powycinać z chleba ładne kształty. Pomysłów jest wiele i nie wymagają one dużych nakładów pracy.

Dekorowanie owocami, warzywami i innymi dodatkami sprawia, że nawet niejadki chętnie spróbują oferowanych dań.

Kultowe są również desery – smakowite brownie ozdobione jadalnymi kwiatami, pyszne placki z owocami czy musy udekorowane wiórkami kokosa, czy gorzkiej czekolady. Tak pysznymi daniami, nikt nie pogardzi, a to wszystko, dzięki opcji skorzystania z cateringu.

– Materiał zewnętrzny

 

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 238 dni temu dnia 29/03/2024
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Marzec 29, 2024 @ 3:33 pm
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

drhab.romualdluczynski_prof.wsbwewroclawiu_portret-2123247734,mVqUwmKfa1OE6tCTiHtf

Spotkanie z autorem książki o legnickiej gastronomii PRL-u

Read More →