Kiełbasa, jajko i żurek – to podstawa świątecznego sytego śniadania. Do tego symboliczna święconka i łakocie z wielkanocną babką na czele. Obfitość świątecznego stołu ma wróżyć dobrobyt. Należy jednak pamiętać, że elegancko nakryty stół to taki, na którym panuje estetyka, ład i porządek. Dbanie o harmonię nie zawsze jest łatwe, dlatego marka HEFRA wychodzi ze wskazówkami, w jaki sposób zadbać o prawidłowe nakrycie stołu i jak sprawić, by za pomocą srebrnych i posrebrzanych sztućców, oraz galanterii stołowej sprawić, był stół miał wyjątkowy, świąteczny charakter.
Postaw na komplet
Pełen komplet zastawy stołowej to podstawa. Dlatego warto zaopatrzyć się wcześniej
w taką na co najmniej 12 osób. Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się naczynia i sztućce środka stołu, takie jak łyżka wazowa, czerpak do sosu, sztućce półmiskowe i sałatkowe, czy widelec do zakąsek. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem, jak również patery na ciasta i owoce, maselniczka i piękna, dekoracyjna cukiernica – królowa stołu.
Sztućce także nie mogą być przypadkowe, a na wielkanocnym stole powinna znaleźć się ich cała gama. Układamy je po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Natomiast po lewej należy ułożyć odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego.
W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek wielkanocny. Zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejnością, z jaką się je spożywa.
Król wielkanocnego menu
Tradycyjnie, świąteczne śniadanie rozpoczyna żurek, który obecnie nie wygląda tak jak w swojej początkowej postaci. W dawnych czasach aby go zrobić wystarczyła żytnia mąka lub kawałek razowego chleba a jedynym dodatkiem w zupie były ziemniaki. Ta wersja zupełnie nie przypomina żurku królującego obecnie na polskich stołach, który jest bogaty w wiele dodatków- plasterki białej kiełbasy, pokrojonego jajka na twardo czy chrzanu. Jednak należy pamiętać, że podstawą prawdziwie świątecznego żurku jest domowy zakwas, dzięki któremu zupa zyskuje charakterystyczny kwaśny smak. Taki niekwestionowany władca stołu zasługuje na iście królewską oprawę, w której najlepiej się sprawdzą ręcznie wykończone, srebrne sztućce – zarówno te podstawowe, jak i środka stołu, jak chociażby łyżka wazowa.
Obowiązkowi towarzysze
Świąteczne śniadanie nie może się obejść bez słodkiego zakończenia. Drożdżowa babka wielkanocna, tradycyjnie robiona na drożdżach piekarskich lub piwnych, może mieć wiele wariantów smakowych. Jednak jej nieodłącznym elementem jest stożkowaty kształt z falowanymi brzegami oraz lukier na wierzchu. Dla osób lubiących bardziej słodkie rzeczy zwieńczeniem sytego śniadania jest mazurek wielkanocny, który najczęściej robi się z ciasta kruchego lub biszkoptowego i masy kajmakowej. Jednak można go też przygotować z ciasta na bazie orzechów, migdałów lub maku, tak jak robiono to w dawnych czasach. Dla prawdziwych wielbicieli słodkości, mazurka można wykonać z masy marcepanowej i czekolady. Gotowy przysmak koniecznie trzeba przyozdobić, rysując na nim lukrem wielkanocne zajączki i układając wiosenne kwiatki z bakalii. Ostatecznym wykończeniem będzie ułożenie pięknie udekorowanych ciast na kryształowe lub srebrne patery, tak by każdy mógł je podziwiać nawet z najbardziej odległego zakątku stołu, a do serwowania warto pamiętać o podaniu specjalnej łopatki do ciasta oraz widelczyków deserowych.
Klasyczne potrawy, nawet te przygotowane w nowym wydaniu, idealnie będą się komponować z klasycznym wzornictwem galanterii stołowej HEFRA, a srebrne sztućce doskonale podkreślą smak przygotowanych dań. Przy takim doborze i aranżacji wielkanocnego menu, każdy z gości będzie mógł nacieszyć swoje podniebienie i wzrok, a tym samym spędzić święta w doskonałym humorze.
Srebro prozdrowotne
Z produktów HEFRY warto korzystać codziennie. Srebrne sztućce wpływają korzystnie na potrawy, także na ich walory smakowe. Na przykład mieszanie zupy podczas gotowania łyżką wykonaną z tego szlachetnego metalu sprawi, że będzie ona dłużej świeża. Będzie to szczególnie istotne, jeśli chcemy, by nasze potrawy wytrzymały wielkanocne szaleństwo.
Ponadto kruszec ten dobrze współgra z winem. Podane w srebrnym kieliszku stanie się bardziej wykwintne w smaku, będzie też zimniejsze.Dodatkowym atutem srebra jest to, że popularna kranówka po krótkim czasie w srebrnym dzbanie zyskuje lecznicze właściwości, a organizm dłużej zachowuje młodość, gdy pija się wodę ze srebrnych naczyń.
No i last but not least, kwestie prozdrowotne srebra. Od wieków wiedziano, że jadając srebrnymi sztućcami możemy sobie zapewnić nie tylko pomyślność, ale i zdrowie. Ten srebrny kruszec posiada powiem antybakteryjne właściwości. Zatem nie tylko poprzez najlepsze życzenia przekazujemy sobie najlepsze intencje, ale również poprzez ugoszczenie najbliższych srebrną zastawa stołową dajemy im poczucie troski o ich zdrowie.
W tak pięknej aranżacji skomponowanej według HEFRY, każdy świąteczny posiłek będzie wyjątkowy, a Święta niezapomniane.
Wesołych świąt!