Poradnia dietetyczna Jasmed w Legnicy powstała z myślą o osobach, które czują, że mogą żyć pełniej i lepiej, które chcą znowu mieć więcej energii, zdrowia i radości, na co dzień, które chcą wstawać wypoczęte, funkcjonować bez kaw i wspomagaczy, mieć siłę na pracę, naukę i życie, które już nie chcą dłużej cierpieć.
Misją naszej poradni jest działanie w celu profilaktyki zdrowotnej w przypadku osób, które chcą zdobyć wiedzę na temat racjonalnego odżywiania i pomoc w przypadku osób, które już cierpią na szereg chorób przewlekłych będących następstwem nieprawidłowego sposób odżywiania. Każda osoba traktowana jest w 100% indywidualnie, wszystkie zalecenia dobrane są w zależności od stanu fizycznego danej osoby i powstają w następstwie szczegółowego wywiadu, sprawdzenia stanu odżywienia organizmu (sprawdzenia ewentualnych niedoborów lub nadmiarów w dotychczasowej diecie) z uwzględnieniem wieku, płci, sposobu życia, aktywności fizycznej oraz dolegliwości zdrowotnych, jeśli takie występują.
Nasze działania skoncentrowane są popularyzowaniu zdrowego stylu życia poprzez:
? doradztwo dietetyczne w profilaktyce zdrowotnej jak również w przypadku chorób dietozależnych
? naukę komponowania zdrowych posiłków
? pomoc w osiągnięciu prawidłowej wagi
? pomoc w walce z dolegliwościami zdrowotnymi
Do Poradni bardzo często trafiają osoby, które można nazwać dietetycznymi ?weteranami? są to osoby, które były, są lub planują kolejna dietę, mają dużą wiedzę nt. odżywiania, wiedzą, co jest zdrowe, czego nie należy jeść, stosują rygorystyczne zalecenia, jednak nie osiągają pożądanych wyników. Po dokładnym wywiadzie okazuje się, że zdobyta wiedza pochodzi z czasopism poświęconych diecie albo z rad udzielonych przez koleżankę i pomimo dokładnego zastosowania zdobytych zaleceń, kończy się to niestety frustracją, brakiem osiągnięcia zamierzonego celu. Dzieje się tak, ponieważ takie zalecenia nie opierają się na indywidualnych uwarunkowaniach danej osoby, lecz zostały ułożone z myślą o kimś innym.
Każdy z nas to niepowtarzalna osoba, z określonym przyzwyczajeniami, nawykami, preferencjami i często schorzeniami. Aby przygotować dietę, która miałaby spełnić w 100% swoje funkcje, należy wziąć pod uwagę szereg następujących czynników:
1. analizę dotychczasowego sposobu odżywiania (często powodem nadwagi czy też chorób są niedobory witaminowo-mineralne). Po przeanalizowaniu wywiadu żywieniowego, mamy wiedzę nt. sposobu odżywienia (jakich elementów w diecie jest za dużo i organizm prawdopodobnie ma problemy z metabolizowaniem, a jakich elementów jest niedobór w związku, z czym organizm sygnalizuje wysyłając sygnał ?głodu?).
2. podczas pierwszego spotkania przeprowadzony jest wywiad żywieniowy uwzględniający ewentualny proces leczenia. Ponadto wykonywany jest pomiar tkanki tłuszczowej, tkanki tłuszczowej wisceralnej, beztłuszczowej masy ciała, masa kości, zawartość wody w organizmie.
3. W przypadku kobiet bardzo ważne jest uwzględnienie typu budowy ciała. Wyróżniamy 4 kobiece sylwetki a w każdej z nich dominuje inny hormon, którego działanie stymulujemy określonymi potrawami. Jeśli mamy szczęście i lubimy to, co nasz system endokrynny, nie powinniśmy mieć problemu z nadwagą. Jeśli natomiast kochamy rzeczy, które stymulują akurat te hormony, które powinnyśmy uspokoić ? problem z nadwagą z pewnością się pojawi.
a. Androidalny typ sylwetki, gdzie gruczołem dominującą rolę odgrywają gruczoły nadnerczy, które wytwarzają silne hormony ? kortyzon i adrenalinę oraz męskie hormony płciowe (androgeny). Budowa ciała charakteryzuje się większą ilością tkanki mięśniowej, a mniej tkanki tłuszczowej w porównaniu z pozostałymi typami budowy. Osoby z nadwagą mają tkankę tłuszczową odłożoną głównie w górnej części ciała, powyżej miednicy ? powstaje typowa otyłość tzw. ?brzuszna?.
b. U kobiet o ginekoidalnym kształcie ciała dominującą rolę odgrywają żeńskie hormony płciowe estrogeny, wytwarzane przez kobiece gonady (jajniki), które sprawiają, że tkanka tłuszczowa odkłada się wybiórczo w określonych miejscach ciała ? na piersiach, pośladkach i udach.
c. U kobiet o limfatycznym kształcie ciała dominującym gruczołem dokrewnym jest przysadka mózgowa. Cechą charakterystyczna dla tego typu kobiecej sylwetki jest ogólna grubość. To osoby wyglądające na bardziej ?pulchne? niż są w rzeczywistości. Zatrzymywanie wody, szczególnie w kończynach sprawia, że ramiona i ręce są niemalże równie na całej swojej długości.
d. U kobiet o tarczycowym kształcie ciała dominującym gruczołem dokrewnym jest tarczyca. Kobieta o tej sylwetce ma budowę ?rasowego konia?, długie i szczupłe ramiona i nogi, delikatne palce rąk i stóp, długa i smukła szyja. Osobie tarczycowej trudno jest utyć, i to właśnie te kobiety mogą zwykle jadać podwójne porcje bez szybkiego tycia. Jeśli jednak dochodzi do przybierania masy tłuszczowej to w pierwszej kolejności odkłada się ona na brzuchu i wyższych partiach ud, podczas gdy górna część ciała nadal pozostaje szczupła.
4. Istotnym problemem, utrudniającym powrót do zdrowia czy też efektywne odchudzanie jest nietolerancja pokarmowa, którą dotyka coraz więcej osób. Według badań British Allergy Foundation około 45% populacji może odczuwać różnego rodzaju dolegliwości z powodu niezdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej. Problem w diagnozie wynika z faktu, iż dolegliwości, jakie pojawiają się po spożyciu nietolerowanego pokarmu często występują z dużym nawet kilkudniowym opóźnieniem i istniej duża trudność skojarzenia faktu np. bólu głowy ze zjedzonym dwa dni wcześniej jogurtem.
Aby uniknąć frustracji i otrzymać zalecenia, które dopasowane są w 100% do danej osoby należy uwzględnić wiele czynników, dlatego diety z poradników często nie mogą być skuteczne. Mając komplet danych nt. stanu zdrowia, pomiarów ciała możemy wesprzeć swój organizm i odżywiać go tak, aby nie tylko bez problemu chudnąć, ale także tracić kilogramy z tych miejsc, które są ?problematyczne?. Zalecenia dietetyczne to ?system naczyń połączonych?, nie zadziałają jeżeli nie podejdziemy do tematu kompleksowo.
Nasz organizm to doskonały układ, służy nam codziennie wykonując tysiące różnych skomplikowanych czynności, ale i on ma swój ?próg? odporności po przekroczeniu którego zaczynamy chorować. Brak odporności na wirusy i bakterie, choroby nowotworowe różnych narządów ? ich geneza często zaczyna się w jelitach, a zatem zależy od właściwego odżywiania.
Dbajmy o stan naszej odporności dostarczając wszystkiego czego potrzebuje organizm a resztę wykona sam. Poradzi sobie z zanieczyszczeniami, stresem, infekcjami i odwdzięczy mnóstwem energii, dobrym samopoczuciem i chęcią do życia.
tekst: Joanna Sakwa/ Jasmed/
FOT. PIOTR KANIKOWSKI
więcej informacji: www.jasmed.pl