PWSZ2
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  wiedza  >  Current Article

Uniwersytet Przyrodniczy rozpoczął rekrutację

Przez   /   06/12/2016  /   No Comments

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął rekrutację na studia II stopnia. Na 19 kierunkach (z ponad trzydziestoma specjalnościami) na przyszłych magistrów czeka 1038 miejsc. Najwięcej na technologii żywności i żywieniu człowieka.

- Studia na technologii żywności i żywieniu człowieka przygotowują przede wszystkim do pracy w przemyśle spożywczym, ale w gruncie rzeczy nasi absolwenci dają sobie radę także poza tą branżą, wszędzie gdzie jest zapotrzebowanie na biotechnologię przemysłową – mówi prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Nauk o Żywności UPWr. Wydział współpracuje ściśle z firmami produkcyjnymi. M.in. na wniosek studentów na studiach magisterskich wprowadzono dodatkowe praktyki w firmach: – Co czasem powoduje kłopoty – uśmiecha się pani dziekan – bo firmy szybko wyłapują najlepszych proponując im zatrudnienie, a tu jeszcze trzeba skończyć studia. Na tym kierunku często prace dyplomowe pisane są na zlecenie przedsiębiorstw – w ten sposób firmy zyskują dostosowane do swoich konkretnych potrzeb opracowania i rozwiązania problemów, a studenci wiedzę o realnych problemach przemysłu (takie prace powstawały już np. dla firmy Mamut). Niektórzy producenci żywności fundują stypendia studentom, np. w tej chwili taką współpracę z UPWr podjęła spółka Balcerzak.

Innym spośród technicznych kierunków studiów II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, czekającym na szczególnie kreatywnych kandydatów, jest kierunek w skrócie nazywany OZE, czyli odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. To pierwszy kierunek w Polsce, na którym kształci się specjalistów zarazem OZE i gospodarki odpadami. Kierunek ma certyfikat „Studia z przyszłością”. Na wyobraźnię inżynierów – kandydatów na II stopień studiów bardziej niż certyfikat działają projekty, które mogliby realizować jako swoje prace magisterskie: – Np. dla przedsiębiorstwa działającego w sferze rolniczej projektują cały system dostarczania energii pozwalający zagospodarować odpady z produkcji rolniczej (jak słoma, odchody zwierząt, gałęzie…) – mówi energetyk, profesor Deta Łuczycka, prodziekan odpowiedzialna za kierunek OZE. – Zaprojektują nie tylko poszczególne urządzenia, ale cały system. Biogazownia, fotowoltaika, energia wiatrowa, geotermia – czasem dopiero połączenie różnych źródeł okazuje się opłacalne – podkreśla prof. Łuczycka.

Rocznie studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu kończy około tysiąca osób. Niektóre specjalności są jedyne w całym kraju. Np. Chinese and polish tradition in shaping of the landscape prowadzona na kierunku architektura krajobrazu daje możliwość zdobycia podwójnego dyplomu magistra – UPWr i uniwersytetu w Chinach (studenci prowadzą blog o studiach polsko-chińskich: facebook.com/studiujemywchinach).

Nowości, kierunki i specjalności uruchamiane od tego roku na studiach magisterskich to bezpieczeństwo ekologiczne na inżynierii bezpieczeństwa, żywienie człowieka i dietetyka, hodowle i użytkowanie koni na zootechnice, zarządzanie ryzykiem środowiskowym na ochronie środowiska (dla zainteresowanych niżej wykaz kierunków i specjalności, na które rozpoczęto rejestrację).

Internetowa rejestracja na studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (www.rekrutacja.upwr.edu.pl) najwcześniej zakończy się dla osób chcących wyjechać do Chin – 8 stycznia o północy . Także wcześniej (do 14 lutego) muszą się zarejestrować kandydaci na magistrów geodezji i kartografii, bo ich czeka egzamin wstępny. Dla wszystkich rekrutacja kończy się 16 lutego.

Kierunki studiów II stopnia na UPWr ze specjalnościami

I. Architektura krajobrazu:

kształtowanie i ochrona krajobrazu
Chinese and polish tradition in shaping of the landscape
II. Biotechnologia

III. Budownictwo:

budownictwo wodne
konstrukcje budowlane
IV. Geodezja i kartografia

geodezja gospodarcza
geoinformatyka
gospodarka nieruchomościami
V. Gospodarka przestrzenna

rynek nieruchomości
zarządzanie przestrzenią
VI. Inżynieria Bezpieczeństwa – NOWOŚĆ

bezpieczeństwo ekologiczne
bezpieczeństwo i higiena pracy
VII. Inżynieria i gospodarka wodna

gospodarka wodna
inżynieria melioracyjna
ochrona zasobów wodnych
zagospodarowanie wód opadowych
VIII. Inżynieria środowiska

technika sanitarna
inżynieria wodna i melioracyjna
gospodarka odpadami i odnawialne źródła energii
inżynieria bezpieczeństwa systemów gospodarki wodnej
IX. Medycyna roślin

X. Ochrona środowiska

ekologia i ochrona przyrody
ochrona wód
ochrona gleb i rekultywacja terenów zdegradowanych
zarządzanie ryzykiem środowiskowym
gospodarowanie środowiskiem
XI. Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami

odnawialne źródła energii
gospodarka odpadami
XII. Ogrodnictwo

Produkcja ogrodnicza
Kształtowanie terenów zieleni
XIII. Rolnictwo

XIV. Technika rolnicza i leśna

XV. Technologia żywności i żywienie człowieka

XVI. Zarządzanie i inżynieria produkcji

zarządzanie i organizacja produkcji
inżynieria produkcji rolniczej
XVII. Zarządzanie jakością i analiza żywności

XVIII Zootechnika

Hodowla i użytkowanie koni
Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich
Hodowla zwierząt towarzyszących i wolno żyjących
Produkcja pasz i doradztwo żywieniowe
XIX. Żywienie człowieka i dietetyka NOWOŚĆ

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

FOT. http://www.up.wroc.pl

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 2902 dni temu dnia 06/12/2016
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Grudzień 6, 2016 @ 12:24 pm
  • W dziale: wiedza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

inline__1644401_3593

Wykład prof. Jana Miodka w Collegium Witelona

Read More →