Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął rekrutację na studia II stopnia. Na 19 kierunkach (z ponad trzydziestoma specjalnościami) na przyszłych magistrów czeka 1038 miejsc. Najwięcej na technologii żywności i żywieniu człowieka.
- Studia na technologii żywności i żywieniu człowieka przygotowują przede wszystkim do pracy w przemyśle spożywczym, ale w gruncie rzeczy nasi absolwenci dają sobie radę także poza tą branżą, wszędzie gdzie jest zapotrzebowanie na biotechnologię przemysłową – mówi prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Nauk o Żywności UPWr. Wydział współpracuje ściśle z firmami produkcyjnymi. M.in. na wniosek studentów na studiach magisterskich wprowadzono dodatkowe praktyki w firmach: – Co czasem powoduje kłopoty – uśmiecha się pani dziekan – bo firmy szybko wyłapują najlepszych proponując im zatrudnienie, a tu jeszcze trzeba skończyć studia. Na tym kierunku często prace dyplomowe pisane są na zlecenie przedsiębiorstw – w ten sposób firmy zyskują dostosowane do swoich konkretnych potrzeb opracowania i rozwiązania problemów, a studenci wiedzę o realnych problemach przemysłu (takie prace powstawały już np. dla firmy Mamut). Niektórzy producenci żywności fundują stypendia studentom, np. w tej chwili taką współpracę z UPWr podjęła spółka Balcerzak.
Innym spośród technicznych kierunków studiów II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, czekającym na szczególnie kreatywnych kandydatów, jest kierunek w skrócie nazywany OZE, czyli odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. To pierwszy kierunek w Polsce, na którym kształci się specjalistów zarazem OZE i gospodarki odpadami. Kierunek ma certyfikat „Studia z przyszłością”. Na wyobraźnię inżynierów – kandydatów na II stopień studiów bardziej niż certyfikat działają projekty, które mogliby realizować jako swoje prace magisterskie: – Np. dla przedsiębiorstwa działającego w sferze rolniczej projektują cały system dostarczania energii pozwalający zagospodarować odpady z produkcji rolniczej (jak słoma, odchody zwierząt, gałęzie…) – mówi energetyk, profesor Deta Łuczycka, prodziekan odpowiedzialna za kierunek OZE. – Zaprojektują nie tylko poszczególne urządzenia, ale cały system. Biogazownia, fotowoltaika, energia wiatrowa, geotermia – czasem dopiero połączenie różnych źródeł okazuje się opłacalne – podkreśla prof. Łuczycka.
Rocznie studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu kończy około tysiąca osób. Niektóre specjalności są jedyne w całym kraju. Np. Chinese and polish tradition in shaping of the landscape prowadzona na kierunku architektura krajobrazu daje możliwość zdobycia podwójnego dyplomu magistra – UPWr i uniwersytetu w Chinach (studenci prowadzą blog o studiach polsko-chińskich: facebook.com/studiujemywchinach).
Nowości, kierunki i specjalności uruchamiane od tego roku na studiach magisterskich to bezpieczeństwo ekologiczne na inżynierii bezpieczeństwa, żywienie człowieka i dietetyka, hodowle i użytkowanie koni na zootechnice, zarządzanie ryzykiem środowiskowym na ochronie środowiska (dla zainteresowanych niżej wykaz kierunków i specjalności, na które rozpoczęto rejestrację).
Internetowa rejestracja na studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (www.rekrutacja.upwr.edu.pl) najwcześniej zakończy się dla osób chcących wyjechać do Chin – 8 stycznia o północy . Także wcześniej (do 14 lutego) muszą się zarejestrować kandydaci na magistrów geodezji i kartografii, bo ich czeka egzamin wstępny. Dla wszystkich rekrutacja kończy się 16 lutego.
Kierunki studiów II stopnia na UPWr ze specjalnościami
I. Architektura krajobrazu:
kształtowanie i ochrona krajobrazu
Chinese and polish tradition in shaping of the landscape
II. Biotechnologia
III. Budownictwo:
budownictwo wodne
konstrukcje budowlane
IV. Geodezja i kartografia
geodezja gospodarcza
geoinformatyka
gospodarka nieruchomościami
V. Gospodarka przestrzenna
rynek nieruchomości
zarządzanie przestrzenią
VI. Inżynieria Bezpieczeństwa – NOWOŚĆ
bezpieczeństwo ekologiczne
bezpieczeństwo i higiena pracy
VII. Inżynieria i gospodarka wodna
gospodarka wodna
inżynieria melioracyjna
ochrona zasobów wodnych
zagospodarowanie wód opadowych
VIII. Inżynieria środowiska
technika sanitarna
inżynieria wodna i melioracyjna
gospodarka odpadami i odnawialne źródła energii
inżynieria bezpieczeństwa systemów gospodarki wodnej
IX. Medycyna roślin
X. Ochrona środowiska
ekologia i ochrona przyrody
ochrona wód
ochrona gleb i rekultywacja terenów zdegradowanych
zarządzanie ryzykiem środowiskowym
gospodarowanie środowiskiem
XI. Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
odnawialne źródła energii
gospodarka odpadami
XII. Ogrodnictwo
Produkcja ogrodnicza
Kształtowanie terenów zieleni
XIII. Rolnictwo
XIV. Technika rolnicza i leśna
XV. Technologia żywności i żywienie człowieka
XVI. Zarządzanie i inżynieria produkcji
zarządzanie i organizacja produkcji
inżynieria produkcji rolniczej
XVII. Zarządzanie jakością i analiza żywności
XVIII Zootechnika
Hodowla i użytkowanie koni
Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich
Hodowla zwierząt towarzyszących i wolno żyjących
Produkcja pasz i doradztwo żywieniowe
XIX. Żywienie człowieka i dietetyka NOWOŚĆ
Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
FOT. http://www.up.wroc.pl