schronisko
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Praca magisterska do zjedzenia. Pyszna i zdrowa

Przez   /   06/02/2017  /   No Comments

Cztery prace magisterskie przygotowywane na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będą miały dość nietypową formę: ilustrowanych poradników dietetycznych, zaopatrzonych w menu i przepisy na 14 dni. Każdy z poradników dostosowany jest do konkretnych potrzeb zdrowotnych.  

Studentki technologii żywności i żywienia człowieka pod kierunkiem swoich promotorek: prof. Moniki Bronkowskiej, dr Danuty Figurskiej-Ciury i dr Karoliny Łoźnej od roku pracowały nad ustaleniem  idealnego dla zdrowia jadłospisu. W ten sposób powstały cztery warianty diety: dieta łatwostrawna opracowana z myślą o osobach starszych i pacjentach z zaburzeniami jelitowo-żołądkowymi, dieta ubogoenergetyczna dla osób z nadwagą i otyłością, dieta z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych opracowana z myślą o osobach z chorobami miażdżycowymi, dieta z ograniczoną ilością węglowodanów – doskonała dla chorych na cukrzycę.

Magistrantki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dostały jednak zadanie bardziej skomplikowane, niż tylko zbadać poszczególne produkty, a potem zaplanować i zbilansować odpowiednią przy danej chorobie dietę.

Dodatkowym ich zadaniem było udowodnić, że taka dieta nie musi być niesmaczna ani nieapetycznie wyglądać i zaplanować ją tak, by jej stosowanie nie była zbyt drogie. W efekcie jednym z elementów prac magisterskich stało się też przygotowanie i sprawdzenie konkretnych przepisów kulinarnych. Dla każdego typu diety powstał szczegółowy jadłospis zaplanowany na 14 dni.

Teraz prace magisterskie wyszły z fazy laboratoryjnej, bo studentki przygotowują każdy z proponowanych posiłków. To nie tylko potrzeba, by praktycznie zweryfikować swoje pomysły pod kątem ich wyglądu, smaku i ceny, ale też okazja do zrobienia zdjęć, które zilustrują wydania prac magisterskich w formie poradników dietetycznych dla pacjentów.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

FOT.Tomasz Lewandowski/UPWr

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 2846 dni temu dnia 06/02/2017
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Luty 6, 2017 @ 4:22 pm
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

drhab.romualdluczynski_prof.wsbwewroclawiu_portret-2123247734,mVqUwmKfa1OE6tCTiHtf

Spotkanie z autorem książki o legnickiej gastronomii PRL-u

Read More →