Dolnośląska Organizacja Turystyczna wydała kalendarz imprez kulturalnych na Dolnym Śląsku. Okolice Legnicy są w nim mocno reprezentowane. Zdaniem DOT, smakosze planujący podróże kulinarne powinni zwrócić szczególną uwagę na Grodziec, Paszowice, Nowy Kościół, Chocianów, Lwówek Śląski i Sucha Górna.
Ilością imprez kulinarnych maleńki Grodziec dorównuje wielkiemu Wrocławiowi. Co roku na przełomie maja i czerwca odbywa się tu Przegląd Teatrów Historycznych połączony z degustacją potraw dworskich. W tym roku kasztelan Zenon Bernacki zaprasza wszystkich, którzy lubią pobiesiadować wśród rycerskich pląsów i szczęku mieczy w dniach 30 maja – 2 czerwca. W czerwcu na Grodźcu odbędzie się jeszcze Biesiada Zespołów Kresowych oraz Śląskie Święto Pieśni, gdy rozstawione na dziedzińcu stoły uginają się od lokalnych przysmaków. Na zamku cały czas działa kuchnia serwująca m.in. bigos, żurek w chlebie. Na specjalne zamówienie kasztelan przyrządza pieczyste.
Na trasie kulinarnych podróży warto też uwzględnić Bolków. Co roku w pierwszą lub drugą dekadę czerwca odbywa się tu Święto Miodu i Produktu Regionalnego, na które ściągają głównie lokalni pszczelarze. Wystawcy oferują miody, miody pitne, kosmetyki na bazie miodu i inne wyroby z pasiek.
Czerwiec to również tradycyjna pora Lwóweckiego Festiwalu Piwa – ostatniego dolnośląskiego miasta, w którym wciąż funkcjonuje browar produkujący piwo na skalę przemysłową. Na imprezę ściągają małe i średnie browary z całej Polski oferujące produkty, które trudno znaleźć w powszechnej ofercie handlowej.
W pierwszą lub drugą dekadę lipca Chocianów organizuje Dzień Jagody, a w sierpniu w Paszowicach odbywa się Święto Pierogów. Na wrzesień Nowy Kościół zaprasza na Święto Chleba. Zatem na Dolnym Śląsku podróże kulinarne są możliwe nawet bez Makłowicza