Planując otwarcie własnego lokalu gastronomicznego należy mieć na uwadze wiele kwestii organizacyjnych. Należą do nich znalezienie odpowiedniego miejsca, a także zakup niezbędnego wyposażenia, w tym niezbędnego w kuchni sprzętu. Jak wybrać sprawdzone urządzenia, które ułatwią pracę i posłużą niezawodnie przez długi czas? Dowiesz się tego w poniższym artykule.
Na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt gastronomiczny?
Za sukces lokalu gastronomicznego odpowiedzialnych jest wiele czynników. Z pewnością warto zatrudnić wykwalifikowanych kucharzy, kelnerów i zadbać o doskonałą organizację pracy, jednak nie jest to wszystko, na co należy zwrócić uwagę jako założyciel punktu gastronomicznego.
Jeszcze na etapie planowania konieczne jest skompletowanie odpowiedniego wyposażenia lokalu, które każdego dnia pozwoli szybko i bezpiecznie przygotowywać różnorodne dania, które będą znajdowały się w menu. Każde z urządzeń musi wyróżniać się nie tylko wysoką jakością – musi być ono również dopasowane do profilu konkretnej działalności.
Inne wyposażenie sprawdzi się bowiem w lokalach fast food, inne zaś w większych restauracjach, gdzie niezbędne okażą się na przykład kotleciarki, szatkownice gastronomiczne do warzyw, obieraczki do jabłek, owoców i inne oferowane między innymi przez firmę FEUMA. Dodatkowo należy pamiętać o niezbędnych akcesoriach, jak najwyższej jakości noże i ostrzałki, znacząco usprawniające pracę kucharzy.
Wyposażenie lokalu gastronomicznego musi wyróżniać się jakością
Urządzenia niezbędne w gastronomii muszą być wykonane z wysokiej jakości materiałów oraz wyróżniać się funkcjonalnością, aby ich codzienne użytkowanie przebiegało bezproblemowo. Decydując się na zakup jakościowego sprzętu można być pewnym, że w najmniej odpowiednim momencie nastąpi jego awaria, uniemożliwiająca czasowe funkcjonowanie lokalu.
Prowadząc lokal gastronomiczny trzeba mieć to na uwadze, gdyż często psujące się urządzenia mogą powodować duże straty finansowe, wynikające zarówno z konieczności wstrzymania działalności, jak i oddania sprzętu do kosztownej naprawy lub całkowitej wymiany go na nowszy model.
Istotną cechą urządzeń stanowiących wyposażenie gastronomii jest również ich wydajność. Aby sprawnie wydawać dania swoim gościom, należy zwrócić uwagę na to, by wybrany sprzęt umożliwiał szybkie przyrządzenie potraw, dzięki czemu nie będą oni musieli długo oczekiwać na wybrane z karty dania.
Jako właściciel lokalu gastronomicznego musisz też pamiętać o sprawdzeniu, czy kupując dane urządzenie zyskujesz dostęp do autoryzowanego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Umożliwi ci to ekspresową i fachową naprawę urządzeń w przypadku wystąpienia ewentualnej usterki, dzięki czemu lokal będzie mógł funkcjonować dalej bez żadnych przeszkód.
Jak odpowiednio zagospodarować przestrzeń dla urządzeń gastronomicznych?
Oprócz samego zakupu odpowiednich urządzeń, ważne jest również właściwe rozmieszczenie ich w kuchni znajdującej się w lokalu. Przede wszystkim warto wykorzystać dostępną przestrzeń w jak najbardziej funkcjonalny sposób, aby poruszanie się po kuchni i korzystanie z poszczególnych sprzętów było wygodne, mając jednocześnie na uwadze niezbędne wymogi sanitarne. Właściwe rozplanowanie wyposażenia kuchni sprawi, że praca kucharzy będzie wydajna, co przełoży się na zadowolenie odwiedzających lokal gości.
– Materiał partnera