Starostwo3
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  wiadomości  >  Current Article

Legnickie piekarnie korzystały z niejadalnej soli

Przez   /   18/03/2013  /   No Comments

Do kilkudziesięciu producentów żywności z Legnicy i okolic – piekarni, cukierni, pizzeri – zamiast z soli kuchennej trafiła w 2012 roku  sól przemysłowa. Na wniosek konsumenckiej Fundacji Pro Test  po niemal roku od wybuchu afery  Główny Inspektor Sanitarny opublikował listę 646 przedsiębiorców, którzy mogli nieświadomie wykorzystywać niejadalną sól w swoich produktach.

Rok temu cała Polska huczała przemysłowej soli, służącej np. do posypywania dróg, którą fałszerze sprzedawali producentom żywności jako sól kuchenną. Nigdy nie powinna trafić do spożycia – była niejadalna,bo zawierała m.in. metale szkodliwe dla zdrowia, dioksyny, furany i dioksynopodobne polichlorowane befenyle. Ale ich stężenie było niewielekie. Badania laboratoryjne wykazały, że nawet przy długotrwałym stosowaniu produkty zawierające zafałszowaną sól nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia ludzi.

Ujawniając listę producentów żywności, którzy nabyli lub posiadali sól przemysłową, Główny Inspektor Sanitarny zaznacza, że oni także padli ofiarą oszustów. Nabywali produkty oznaczone jako sól kuchenna, nieświadomi, że sprzedaje im się sól przemysłową. Gdy powzięli informację o działalności fałszerzy, we własnym zakresie podejmowali działania, by wycofać sól i wytworzone z jej udziałem produkty z rynku.

Mimo tego, Fundacja Pro Test uznała, że konsumenci mają prawo wiedzieć. Na swoich stronach opublikowała listę, którą przekazał jej Główny Inspektor Sanitarny.

Na liście Głównego Inspektora Sanitarnego są legnickie piekarnie: Korneliusza Okonia, Wioletty Wąsikiewicz Pawlak, Rajmunda Oszczepalskiego i Dworok. Zafałszowaną sól znaleziono też w piekarni Czar-Mar z Raciborowic Dolnych, Martex z podjaworskich Zębowic, “Na Złotym Rogu” z Jawora,   “Samborscy” z Miłkowic , “Górzyński” z Lubina, Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej – Piekarnia nr 3 (Chojnów, Złotoryja). Ponadto mogły z niej skorzystać piekarnie  Stanisława Kryszczuka z Chojnowa,  Anny i Grzegorza Baranów ze Złotoryi,  Dariusza Siwaka z Dziesława, Jadwigi Grygiel z Paszowic, Małgorzaty Jacyszyn z Lubina. Na liście są także ciastkarnia “Pawia” z Lubina, zakład garmażeryjny “Smaczek” z Lubina, spółka Jureko z Legnicy.

Pełną listę można znaleźć TUTAJ.

 

 

 

 

Warto dodać, że z soli przemysłowej mogły korzystać również masarnie. W ich przypadku listę mówgłby udostępnić Głowny Inspektorat Weterynaryjny. Do tej pory tego nie zrobił.

 

 

 

 

 

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 4267 dni temu dnia 18/03/2013
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Marzec 18, 2013 @ 10:42 am
  • W dziale: wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

411-264805

Kierowca próbował pobić policjanta. Wcześniej było pite

Read More →