PWSZ2
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Dobra dieta nie męczy. Rozmowa z dietetykiem

Przez   /   15/03/2013  /   No Comments

- W przypadku osób przewlekle chorych dobrze dobrana dieta, pozwala zupełnie obejść się bez pomocy farmakologicznej, a w najgorszym razie ograniczyć ilość spożywanych tabletek – mówi Joanna Sakwa, dietetyk z nowo otwartej legnickiej poradni dietetycznej Jasmed. O “sercu w jelitach”, dietach dr Google oraz przyjemnościach towarzyszących mądremu odchudzaniu rozmawia Piotr Kanikowski.

Nasze serce jest w jelitach?

Tak uważam. To w nich, a właściwie w niewłaściwych nawykach żywieniowych, należałoby upatrywać genezy wielu problemów zdrowotnych, braku odporności na wirusy czy bakterie, tutaj tkwi źródło złego samopoczucia czy rozwój nowotworów nawet w odległych tkankach ma swoje źródło w jelitach, a więc w złym odżywianiu. Z drugiej strony dzięki dostarczeniu odpowiednio ilości aminokwasów egzogennych, magnezu, witamin B,C. organizm wytwarza serotoninę, nazywaną potocznie, ale nie bez racji, hormonem szczęścia. Moją rolą jest optymalne wyregulowanie tego delikatnego ustroju.

 

Internet pełen jest gotowych diet i dobrych rad, dla tych, którzy mają problem ze zdrowiem lub po prostu chcieliby się lepiej odżywiać. Czy wyszukiwarka Google nie mogłaby zastąpić dietetyka?

To nie tylko niemożliwe, ale wręcz niebezpieczne. Musimy sobie uświadomić, że ludzki organizm jest zbyt skomplikowanym mechanizmem, by istniała jedna uniwersalna dieta dobra dla wszystkich. Na to nakłada się szereg dodatkowych czynników, od uwarunkowań genetycznych po tryb życia. Opracowując zalecenia dla pacjenta, dietetyk musi brać je wszystkie pod uwagę. Tylko takie postępowanie gwarantuje, że potrzeby witaminowe i mineralne organizmu będą w całości zaspokojone, a problem zniknie lub zostanie załagodzony. Dlatego w naszej poradni za fundament przyjęliśmy zasadę maksymalnie zindywidualizowanego podejścia do pacjenta. Dietę dostosowujemy ściśle nie tylko do stanu zdrowia i pomiarów ciała, ale nawet do charakteru, wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy czy stylu życia pacjenta.

 

Osobom, które ? tak jak ja – chciałyby schudnąć, słowo ?dieta? kojarzy się z udręką, męczarnią, niekomfortowym uczuciem głodu… 

Zupełnie niesłusznie. Nie można być głodnym na diecie. Dobrze dobrana dieta polega właśnie na tym, by organizm miał wszystko, czego potrzebuje i nie wysyłał sygnału ?głodu?. Tak naprawdę żeby schudnąć, trzeba jeść.

 

Hm. Jeść, ale nie to co się lubi?

Pacjenci często mi mówią: ?Ja bez słodyczy nie funkcjonuję?. Ale naprawdę można przerwać ten proces i łaknienie na cukier po prostu sam zniknie. Cały czas przekonuję klientów , że jest tak dużo różnych smaków, które trzeba zwyczajnie spróbować. Pokazuję im, że każdy może ugotować sobie zupę, przyrządzić rybę. Namawiam do pieczenia chleba samemu, z pełnoziarnistej maki na własnym zakwasie. Sugeruję, żeby jak już koniecznie najdzie ich ochota na naleśniki, wypróbować mniej kaloryczne a jednocześnie zdrowsze naleśniki gryczane, a zamiast gołąbków z mięsem zrobić gołąbki z pieczarkami. Potem, kiedy już zasmakują w tej kuchni, nie chcą wracać, do tego co było kiedyś. Mają więcej energii, dobrze śpią, wstają wypoczęci,  znikają zaparcia, gazy, wzdęcia ?  nie chcą się czuć źle i już wiedzą  jak to zrobić. Nie potrzebują kawy, aby funkcjonować i być aktywnym.

 

Komu jeszcze dietetyk może pomóc?

Na przykład osobom przewlekle chorym. W ich przypadku rola dietetyka polega na wskazaniu produktów, które wspierają leczenie schorzenia lub ograniczą jego dolegliwość i polepszają komfort życia. To nie mit. W wielu przypadkach dobrze dobrana dieta, pozwala zupełnie obejść się bez pomocy farmakologicznej, a w najgorszym razie ograniczyć ilość spożywanych tabletek. Także osoby, które borykają się z uporczywym bólem głowy, poprzez odpowiednie uzupełnienie swych posiłków mogą się wyleczyć lub przynajmniej zniwelować cierpienia. Porad dietetyka potrzebują sportowcy, nastolatkowi w czasie dojrzewania, ale także odpowiedzialni rodzice, jeśli zdają sobie sprawę, że wychować zdrowe dziecko to znaczy wychować jego jelita. Dla dietetyka dziecko niegrzeczne -  jest dzieckiem niegrzecznie karmionym.

Joanna Sakwa jest dietetykiem. We Wrocławiu, a od niedawna także w Legnicy prowadzi własną poradnię dietetyczną Jasmed. Dzięki nawiązanej z Jasmedem współpracy na naszych łamach będą się cyklicznie ukazywać autorskie porady Joanny Sakwy na temat zdrowego odżywiania. POlecamy je Państwa uwadze. Tymczasem po więcej informacji odsyłamy na stronę legnickiej poradni dietetycznej: www.jasmed.pl 

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 4303 dni temu dnia 15/03/2013
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Marzec 15, 2013 @ 10:10 am
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

Bibloteka

Harcerze niosą Betlejemskie Światło Pokoju

Read More →