Cukrzyca ? to uczulenie na cukier. Cukier inaczej węglowodan występuje w dwóch postaciach: prostej i złożonej. W diecie cukrzyka istnieje prosta zależność – mniejsza ilość słodyczy i/lub zbóż słodycze, pieczywo, makaron, ziemniaki) = mniejsza ilość cukru we krwi = mniejsze zapotrzebowanie na insulinę.
Zboża pod każdą postacią podnoszą poziom cukru we krwi po 1-2 h znacznie!
Obecnie mówimy o epidemii cukrzycy. Paradoks? ? przecież to nie jest choroba zakaźna, jednak w zastraszającym tempie wzrasta liczba chorych ? nie tylko dorosłych, choruje na nią coraz więcej dzieci.
Wyróżniamy:
cukrzycę typu I- insulinozależną, gdzie trzustka nie produkuje wystarczająco dużo insuliny,
cukrzycę typu II ? trzustka wytwarza insulinę, czasem nawet zbyt wiele, ale komórki chorych nie reagują na nią prawidłowo,
cukrzyca ciężarnych- jest tymczasową postacią tej choroby i występuje u 3-8% kobiet w ciąży, które wcześniej na nią nie chorowały. Zwykle ustępuje po porodzie, ale należy mieć ją na uwadze, ponieważ ryzyko rozwoju cukrzycy u tych kobiet w późniejszym okresie jest o wiele wyższe.
Przyczyną cukrzycy mogą być:
? nieprawidłowy sposób odżywiania ? spożywanie w nieprawidłowych ilościach cukrów, produktów węglowodanowych (pieczywa, makaronów, płatków zbożowych) skutkuje uwalnianiem się glukozy, a następnie wzrostem stężenia glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu rośnie również poziom trójglicerydów we krwi.
? spożywanie niedostatecznej ilości błonnika pokarmowego,
? jadanie złych tłuszczów ? najgorszym z możliwych jest tłuszcz trans obecny w większości batoników, cukierków, herbatników, wafli, gotowych dresingach do sałatek, zupach, kostkach rosołowych itp.
? niedobór soli mineralnych i antyoksydantów, czyli brak warzyw,
? niedobór magnezu ? obecność magnezu zwiększa wrażliwość na insulinę, czyli brak warzyw, nasion, orzechów w diecie
? niedobór chromu – ludzie z niedoborem chromu odczuwają łaknienie na cukier i węglowodany,
? czynniki genetyczne i stosowanie leków (diuretyków, leków antykoncepcyjnych, sterydów)
Osoby, u których stwierdzono cukrzycę, otyłość, nadwagę lub wyniki badania krwi wykazały wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów, powinny przeanalizować sposób swojego odżywiania i bezzwłocznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Początki nie są łatwe. Na czym naprawdę polega zdrowe odżywianie i jak można odwrócić niekorzystny wynik badania? W tym celu najlepiej zwrócić się do dietetyka, który przedstawi szczegółowe zasad diety dopasowując plan żywieniowy do konkretnej osoby z uwzględnieniem masy ciała, wieku i stylu życia.
Zdrowa dieta jest konieczna niezależnie od rodzaju i typu choroby.
JASMED Poradnia Dietetyczna dla Osób Dorosłych i Dzieci Legnica, ul. Chojnowska 96 c, tel. 530 778 995 |
Tekst sponsorowany