W powszechnej opinii zdrowa żywność i potrawy ekologiczne są niesmaczne. To jakieś korzonki popijane sokiem z marchwi, to dieta dla dziwaków. Jednak to nieprawda. Jeść można smacznie i jednocześnie zdrowo. I będzie się można o tym przekonać na EKO Jarmarku w Galerii Cuprum Arena, który potrwa od 11 do 20 września.
W tych dniach lubińska galeria zmieni swój wystrój na bardziej rustykalny, a jej wnętrze wypełni się klimatycznymi drewnianymi chatkami. To w nich będzie można obejrzeć i zasmakować w produktach ekologicznych najwyższej jakości. A każda chatka będzie kryła w sobie inną ekologiczna atrakcję.
Smakosze słodkości z pewnością znajdą wiele przyjemności w chatce Macieja Mroza, w której będą czekały na nich ciasta, bułki drożdżowe, bezy, babki, pierniki i wiele innych pyszności. Kolejnym przystankiem gastronomicznej wycieczki powinna być chatka Chałwa Turecka, w której będzie można znaleźć oryginalne ciasto tureckie oraz narzędzia zrobione z czekolady. Suszone owoce z całego świata zaoferuje chatka Lena Lux.
Jednak ci, którzy gustują w potrawach bardziej „konkretnych”, powinni odwiedzić chatkę Paszak i spróbować staropolskich wędlin wyrabianych metodą ekologiczną oraz chlebka na zakwasie lub górskich serków, które znajdą się u Mariusza Pajerskiego. Dla lepszego trawienia posiłek warto popić. Goście jarmarku będą mogli zasmakować w sokach i miodach pitnych.
Ale nie tylko chlebem na zakwasie człowiek żyje. Dla tych, którzy ekologię chcą poczuć na własnej skórze, również przygotowano mnóstwo atrakcji. Naturalne kosmetyki z Maroka i Egiptu będzie można znaleźć u Adama, a artykuły do pielęgnacji ciała posiadające certyfikaty w chatce Bloom. To tylko kilka kosmetycznych atrakcji, które znajdą się na Eko Jarmarku. Nie zabraknie także stoisk z biżuterią i odzieżą z ekologicznej skóry.
Na Jarmarku EKO również dzieci znajdą coś dla siebie. Jagoda Eko zaprezentuje ekologiczne kocyki i poduszki, a Jacek Gac puzzle, gry logiczne, zabawki i układanki drewniane.
Źródło: Preria PR