JOB
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Alternatywne metody parzenia kawy – parzenie kawy bez ekspresu

Przez   /   03/01/2023  /   No Comments

Jesteś zdania, że kawa z ekspresu to najlepsze, co spotyka Cię każdego ranka? W takim razie koniecznie przeczytaj ten poradnik. Przedstawimy Ci pięć najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Jest to zatem coś innego niż parzenie kawy za pomocą ekspresu. Zapewniamy, że mała czarna przygotowana w ten sposób będzie smaczniejsza, a dodatkowo zaoszczędzisz sporo pieniędzy na sprzęcie. Zachęcamy do lektury!

Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Najprawdopodobniej w Twojej kuchni znajduje się ekspres do kawy. A jeśli nie, to na pewno rozważasz jego zakup. Niezależnie od tego, w której jesteś sytuacji, powinieneś zapoznać się z tym poradnikiem. Metody alternatywne parzenia kawy zostały wynalezione już dawno temu, a na pewno wcześniej niż automatyczne ekspresy. Gdy automatyczne urządzenia pojawiły się na rynku ludzie masowo je wykupywali, co wiązało się z wyparciem innych, tradycyjnych metod parzenia kawy. Można zatem stwierdzić, iż kiedyś ekspresy to były alternatywy. Choć warto dodać, że jedna z poniższych metod, to nowość – Aeropress wszedł na rynek w 2005 roku.

Z jakich powodów alternatywne metody parzenia kawy to dobry wybór?

Kawa do metod alternatywnych to świetna opcja dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego w parzeniu swojej ulubionej kawy. Dlaczego warto wypróbować alternatywne metody parzenia kawy? Głównym powodem jest tutaj smak. Praktycznie każdy miłośnik kawy czy barista powie, że zdecydowana większość automatycznych ekspresów do kawy użytkowanych w naszych domach, nie wykorzystuje pełnego potencjału smakowego ziaren kawy. Co więcej, niektóre ekspresy nawet zabijają prawdziwy aromat ziaren kawy. W końcu na pewno wiesz, że w prawdziwych włoskich kawiarniach stoją młynki i ekspresy, które kosztują niemało (średnio kilkadziesiąt tysięcy złotych), a to nie przypadek.

Młynek jest najważniejszy

Nawet gdy będziesz miał doskonałe ziarna i najlepszy ekspres, to wszystko na nic, jeśli młynek do kawy będzie nieodpowiedni. Jest on najważniejszy, dlatego zainwestuj w niego jak najwięcej. Nie sięgaj po młynki za kilkadziesiąt złotych, bo po prostu nie warto. Młynek powinien być żarnowy, mieć regulację stopnia zmielenia, a także musi równo mielić. Jeśli podczas jego pracy powstanie pył, to niestety poczujesz goryczkę podczas picia kawy, a na dnie kubka pozostanie osad. Czasem jednak nie można zainwestować kilkaset złotych w młynek automatyczny. W takiej sytuacji warto wybrać młynek ręczny, który będzie można zabierać ze sobą na urlop.

Ekspresy automatyczne praktycznie wszystko robią same. Zdarza się, że mają niewłaściwą i niestabilną temperaturę zaparzania, zbyt grubo mielą kawę, czy też z pyłem. W efekcie kawa jest gorzka, ale może być też kwaśna. Tymczasem ziarna uwalniają mnóstwo aromatów – owocowe, czekoladowe, czy orzechowe. Odkryjesz je podczas korzystania z poniższych metod zaparzania kawy. Poznaj je!

Kawiarka

Kawiarka jest często spotykana w polskich domach. Używając jej, możesz przygotować kawę podobną do prawdziwego włoskiego espresso z ekspresu kolbowego. Dodatkowo kawiarka nie kosztuje wiele. Za markową kawiarkę zapłacisz zaledwie 100 złotych. Na rynku znajdziesz także tańsze modele mniej znanych producentów.

Aeropress

Jest nieskomplikowanym urządzeniem, które zostało wymyślone w 2005 roku. Zapewnia mnóstwo możliwości i cieszy się popularnością na całym świecie. Warto wiedzieć, że organizuje się mistrzostwa krajowe, które wybierają uczestników do mistrzostw świata w parzeniu kawy przy użyciu Aeropressu. To urządzenie wydobywa z ziaren wszystkie aromaty oraz podkreśla soczystość i kwasowość. Dodatkowo kawa jest klarowna i przefiltrowana.

Dripper

To dość znana przelewowa metoda parzenia kawy. Jeśli chodzi o najpopularniejszy model, to jest nim dripper Hario V60 japońskiej marki Hario Glass Corporation, która jest na rynku od 1921 roku. Jest to stożkowy filtr ze specjalnymi żłobieniami, który powstaje ze szkła, plastiku, metalu lub porcelany. Kawa przygotowana w dripperze ma delikatny smak, bogaty w owocowe aromaty i kofeinę. Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, to pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości ziarna, ponieważ dripper obnaża wszelkie defekty w postaci posmaku tektury lub palonej gumy. Kawy do dripa i generalnie spory wybór kaw do metod alternatywnych może zaoferować Ci palarnia kawy Finest Coffee, którą znajdziesz pod adresem https://finestcoffee.pl.

– Materiał partnera

 

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 689 dni temu dnia 03/01/2023
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Styczeń 3, 2023 @ 8:17 am
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

drhab.romualdluczynski_prof.wsbwewroclawiu_portret-2123247734,mVqUwmKfa1OE6tCTiHtf

Spotkanie z autorem książki o legnickiej gastronomii PRL-u

Read More →