Smak tradycyjnych polskich wędlin – peklowanych jak dawniej, pozbawionych konserwantów i innych sztucznych dodatków, wędzonych naturalnym dymem – celebruje sklep na piętrze Galerii Gwarnej w Legnicy. Dołącz do jego klientów.
Jego właściciel sprowadza do Legnicy wędliny z niedużych, często rodzinnych masarni, głównie z południowej Polski, od Podhala i Beskidu Sądeckiego po Śląsk. Od masowej produkcji wędliniarskiej, dominującej w supermarketach, odróżnia je przywiązanie wytwórców do tradycyjnych receptur i procedur, a w efekcie niepodrabialny smak. To propozycja dla osób, które – mając dość ociekających wodą „szynek” i faszerowanych glutaminianem sodu „kiełbas” – są gotowi zapłacić nieco więcej za produkty najwyższej jakości. Funkcjonujący od kwietnia 2015 roku sklep dorobił się niemałej grupy stałych klientów. Odkryli go, gdy szukali czegoś innego niż proponują markety – wracają, bo im smakuje. Część dostrzegła już wcale nieoczywisty dla ogółu związek między jakością jedzenia a jakością życia. Dlatego mawiają, że pieniądze lepiej zostawić u masarza niż u aptekarza.
Wśród głównych dostawców sklepu w Galerii Gwarnej jest wielokrotnie wyróżniana za swe wyroby godłem Teraz Polska firma Szubryt spod Nowego Sącza. Specjalizuje się w tradycyjnie wędzonych i pieczonych góralskich wyrobach bez „E” i jakichkolwiek środków konserwujących. Legnicki sklep propaguje zdrowe jedzenie, a jako dodatek do wędlin czy serów poleca swojskie przetwory owocowo-warzywne z borówek i żurawiny.
tekst sponsorowany
A gdzie informacja “artykuł sponsorowany”, bo formalnie “reklamą” nie jest!