Przed nami ważne wydarzenie na mapie Dolnego Śląska i całego kraju – Święto Chleba i Piernika, które po 15 latach organizacji Międzynarodowych Targów Chleba na nowo, w zupełnie świeżej odsłonie, uczyni z Jawora Polską Stolicę Chleba. Zapowiadają się niezwykłe trzy dni zabawy, wypełnione bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, z których Jawor znany jest już od XVI stulecia.
Jawor od wieków słynie z chleba i pierników, a bogate dziedzictwo naszych przodków każdego dnia możemy zobaczyć w postaci zabytków materialnych, wystaw w Muzeum Regionalnym, w tym oryginalnych form piernikarskich,a przede wszystkim kilkudziesięciu rodzajów chleba, dostępnych w jaworskich piekarniach każdego dnia przez cały rok.
Podczas Święta Chleba i Piernika chcemy pochwalić się naszymi tradycjami, uczcić chleb, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas, ale także pokazać kunszt najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym recepturom i dobrym technologiom. Dlatego do Jawora przyjadą mistrzowie z całego kraju, którzy pod przewodnictwem Stanisława Butki Prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP i Stanisława Furtaka Wiceprezesa Stowarzyszenia Cukierników, Lodziarzy i Karmelarzy RP prowadzić będą animacje piekarnicze i cukiernicze. Wraz z nimi, wielu mistrzów piekarstwa i cukiernictwa będzie tworzyć wspaniałe bochny, piękne, zdrowe, pachnące; – i ciasta, zachwycające swą różnorodnością i smakiem. Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarniczych zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz”, organizowanego przez Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu.
Każdego dnia przewidzieliśmy mnóstwo atrakcji, wymienić należy przede wszystkim konkursy – po raz pierwszy w historii konkurs na „Rzeźbę Piekarską” oraz na„Piekarza Roku”.Ponadto, Okręgowy Inspektorat Pracy we Wrocławiu wyłoni i wręczy zwycięzcy Laur Pracodawcy Branży Piekarskiej Dolnego Śląska.
Nie zabraknie także chleba wypiekanego według starodawnych receptur w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu. Wypiekany będzie „Chleb wiejski na zakwasie” przez Piotra Klaczyka- produkt tradycyjny województwa dolnośląskiego. Wypiek chleba opiera się na recepturze seniorki rodu rodziny Klaczyk, która obecnie zamieszkuje w Pomocnem, a wywodzi się z rodziny poznańskiej. Dzięki tradycyjnej metodzie wypieku chleb otrzymuje charakterystyczny smak i wygląd, a mianowicie: kształt okrągły wysokości ok. 12 cm, skórka chrupiąca koloru jasnobrązowego, smak lekko kwaskowy. Stoiska piekarnicze wypełnią się nie tylko polskim chlebem, ale i czeskim i ukraińskim.Stoiska piekarnicze wypełnią się nie tylko polskim chlebem, ale i czeskim i ukraińskim. Dużą atrakcją będzie stoisko, na którym znajdą się wyroby m.in. dla diabetyków, bezglutenowe i niskobiałkowe.
Najmłodsi będą budować „Osiedle marzeń z piernika”, a jaworski Rynek wypełni się zapachem cynamonu i aromatycznych przypraw korzennych.
Na zakończenie Święta Chleba i Piernika – w niedzielę – znany kucharz Karol Okrasa przygotuje staropolski żurek i bigos, który serwować będziemy w świeżo wypieczonych chlebkach.
W ciągu tych trzech dni przedstawimy w niezwykle ciekawy sposób historię powstawania i ukształtowania naszego krajobrazu – czyli Pogórza Kaczawskiego. Nie zabraknie pokazów wybuchu wulkanu oraz wykładów i warsztatów mineralogicznych połączonych z gleboznawstwem, prowadzonych przez zespół edukatorów z Sudeckiej Zagrody Edukacyjnej Stowarzyszenia Kaczawskiego.
Imprezie towarzyszyć będą niezwykłe widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej, m.in.zespołów AFROMENTALoraz BLUE CAFE.
Serdecznie zapraszamy do spędzenia wraz z rodziną niezapomnianego weekendu w dolnośląskim Jaworze – Polskiej Stolicy Chleba!
Zapraszamy do oglądania transmisji na żywo emitowanej w TVP Info w piątek, 29 sierpnia już od godz. 11.53 oraz słuchania Radia Wrocław i Radia Plus w sobotę 30 sierpnia.
piątek, 29 sierpnia
16.00 – Oficjalne otwarcie Święta Chleba i Piernika
· Korowód dzieci z wypiekami prowadzony przez Miłkowicką Orkiestrę Dętą oraz Mażoretki z partnerskiego miasta Niepołomice
· Poświęcenie bochnów chleba oraz pierników
· Występy przedszkolaków – prezentacje utworów o jaworskich piernikach
· Prezentacja Mażoretekz Niepołomic
· „Osiedle marzeń z piernika” – budują jaworskie przedszkolaki
17.00 – Występ Miłkowickiej Orkiestry Dętej
18.00 – Prezentacja miasta partnerskiego BERDYCZOWA na Ukrainie
19.30 – Koncert zespołu NIEPOPRAWNI
21.00 – Gwiazda wieczoru – zespółAFROMENTAL
sobota, 30 sierpnia
10.00 – Nabożeństwo Dziękczynne za Dar Chleba w Kościele pw. św. Marcina koncelebrowane przez Jego Ekscelencję Ks. Biskupa Stefana Cichego
11.00 – Występ Chóru Albertówka
11.45 – Występ zespołu MUSICA FORTUNA z miasta partnerskiego TURNOV w Czechach
12.00 – XI Mistrzostwa Polski Piekarzy w Strzelaniu Sportowym oraz II Mistrzostwa Polski Piekarzy i Samorządowców w Bowlingu
12.30 – Rozstrzygnięcie konkursu Okręgowego Inspektoratu Pracy we Wrocławiu – Laur Pracodawcy Branży Piekarskiej Dolnego Śląska
13.00 – Spektakl dla dzieci „Dawno, dawno temu…” w wykonaniu Teatru Rozrywki Trójkąt z Zielonej Góry
14.00 – Występ zespołu ARS SALTANDI
14.30 – Występy artystów z miasta partnerskiego BERDYCZÓW
15.30 – Występ Kapeli Siedmiu Muzykówz miasta partnerskiego TURNOV
16.30 – Rozstrzygnięcie konkursu Piekarz Roku, w którym główną nagrodę ufundowały firmyPolmarkus Sp. z o.o.
17.00 – Pokaz taneczny K’Dance Studio
17.30 – Koncert łemkowskiego Zespołu Pieśni i Tańca KYCZERA
19.00 – Koncert zespołu WĘDROWNE GITARY
21.00 – Gwiazda wieczoru – zespół BLUE CAFE
niedziela, 31 sierpnia
11.00 – Występ artystów z miasta partnerskiego BERDYCZÓW
12.00 – Występ zespołu Crescendo
13.00 – Pokaz kulinarny KAROLA OKRASY
· podczas pokazu rozstrzygnięcie konkursu na Rzeźbę Chlebową, w którym główną nagrodę ufundowały firmy Martin Braun Sp. z o.o. oraz Agart-Pro Sp. z o.o.,
15.30 – Kapela Bajer
16:00 – Oficjalne zamknięcie Święta Chleba i Piernika
Od piątku do niedzieli:
· stoiska piekarzy i cukierników z Polski, Czech i Ukrainy, którym przewodniczyć będzie Stanisław Butka Prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
· animacje piekarnicze i cukiernicze prowadzone przez mistrzów piekarnictwa i cukiernictwa oraz zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz” organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu
· pieczywo bezglutenowe, bezbiałkowe i dla diabetyków, produkowane z naturalnych, najwyższej jakości surowców
· pokaz wypieku chleba według starodawnych receptur w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu
· pokazy wybuchu wulkanu oraz wykłady i warsztaty mineralogiczne połączone z gleboznawstwem, prowadzone przez zespół edukatorów „Sudeckiej Zagrody Edukacyjnej” Stowarzyszenia Kaczawskiego
· wesołe miasteczko
Serdecznie zapraszamy do spędzenia wraz z rodziną niezapomnianego weekendu w dolnośląskim Jaworze
Polskiej Stolicy Chleba!
Organizator:
Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor
Jaworski Ośrodek Kultury, Rynek 5, 59-400 Jawor
Współorganizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy
Źródło(tekst, zdjęcia) Urząd Miasta w Jaworze