PWSZ2
Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Dietetyk radzi. Prawidłowe nawodnienie organizmu

Przez   /   09/07/2013  /   No Comments

Woda w organizmie człowieka to zdecydowanie najważniejszy składnik budulcowy. Stanowi 50-55% masy ciała kobiet, 60-65% masy ciała mężczyzn oraz 65-75% masy ciała niemowlęcia.

Różnice wynikają z różnej zawartości tkanki tłuszczowej, ze względu na fakt iż tkanka tłuszczowa zawiera jedynie 5% wody a tkanka mięśniowa aż 75%, kobiety które mają genetycznie więcej tkanki tłuszczowej jednocześnie mają mniejszą zawartość tkanki mięśniowej w tym wody, odwrotnie jest u mężczyzn. U osób starszych zawartość wody wynosi bardzo często 45%. Osoby starsze często nie odczuwają pragnienia jak również często sami ograniczają ilości napoi ze względu na konieczność korzystania z toalety. W konsekwencji następuje zanik turgoru (brak wody która jest materiałem budulcowym, powoduje ?kurczenie? się organizmu, wysuszenie skóry i przyspieszenie procesów starzenia się)

Oznaki niedoboru wody w organizmie:


1. zamęt przed oczami, jasność w przypadku, kiedy szybko zmieniamy pozycję z siedzącej w stojącą
2. bóle mięśniowe, skurcze ? które postępują wraz z coraz większym deficytem wody, jest wynikiem rozregulowania poziomu elektrolitów sodu i potasu, ich niedobór destabilizuje gospodarkę elektrolitową organizmu i negatywnie wpływa na pracę mięśni.
3. anormalne bicie serca ? redukcja napływu krwi oraz zmiana poziomu elektrolitów wywołana odwodnieniem bardzo często powoduje palpitacje.
4. dolegliwości ze strony elastyczności skóry ? aby sprawdzić nawodnienie swoje skóry wystarczy złapać skórę na ręce, ścisnąć i puścić. Jeśli skóra w szybkim tempie powróci do pierwotnego stanu, to znaczy że poziom wody jest prawidłowy, natomiast jeśli puszczona skóra w bardzo wolnym tempie wraca do swojego położenia może to oznaczać deficyty.

5. kolki, ból brzucha, zatwardzenie ? pożywienie spożywane przez człowieka wędruje do jelit gdzie jest następnie rozkładane. W jelitach woda z pożywienia jest absorbowana. Słaba praca jelit może prowadzić do zwiększonej absorpcji wody co z kolei uwidacznia się w postaci kolki. W odwodnieniu, organizm stara się bronić i każda ilość wody jest na wagę złota.

6. spadek ciśnienia krwi, zmiana koloru moczu ? ze względu na niską podaż płynów, nerki zaczynają gromadzić rezerwy wody potrzebne do produkcji moczu, bądź jeśli odwodnienie jest bardzo poważne zaprzestaną całkowitej produkcji. Mocz przy odwodnieniu staję się coraz bardziej ?skoncentrowany? o czym świadczy zmiana jego barwy z jasno słomkowej w ciemny żółty, a czasem nawet brązowy.
Organizm dorosłego człowieka, prowadzącego mało aktywny tryb życia, traci dziennie około 2.600 ml wody. Około 200 ml wydalane jest przez układ oddechowy, 500 ml przez skórę, i 1.500 ml przez nerki. Dlatego tak ważna jest woda dla zdrowia człowieka. Każdego dnia musimy zbilansować ilość utraconej wody. Ile należy pić wody dziennie, jest wielkością indywidualną uzależnioną przede wszystkim od masy ciała. Przyjmuje się iż na każdy 1kg masy ciała należy wypić 35 ml wody. I tak osoba ważąca 60 kg powinna dziennie wypić 6-8 szklanek wody. Do bilansu spożytej wody nie wlicza się kawy i alkoholu. W procesie oczyszczania organizmu i odchudzania, woda nabiera jeszcze większego znaczenia. Organizm nie może zacząć spalać tkankę tłuszczową jeśli nie zapewnimy mu odpowiedniego poziomu nawodnienia. Spalanie tkanki tłuszczowej to reakcja wyzwalająca ciepło, bez chłodzenia w postaci wody, organizm nie może sprawnie spalać komórki tłuszczowe. Diety odchudzające muszą zawierać odpowiednią, indywidualnie dobraną podaż wody. Bez tego nie osiągniemy optymalnych wyników w odchudzaniu.

Joanna Sakwa, Poradnia Dietetyczna Jasmed w Legnicy (www.jasmed.pl)

Tekst sponsorowany

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 4154 dni temu dnia 09/07/2013
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Lipiec 9, 2013 @ 10:45 am
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

drhab.romualdluczynski_prof.wsbwewroclawiu_portret-2123247734,mVqUwmKfa1OE6tCTiHtf

Spotkanie z autorem książki o legnickiej gastronomii PRL-u

Read More →