Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  styl życia  >  Current Article

Żelazo – najbardziej niedoborowy pierwiastek

Przez   /   28/04/2022  /   No Comments

Żelazo jest ważnym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że wielu z nas nie otrzymuje go w wystarczającej ilości. Żelazo jest niezbędne do pełnienia licznych ważnych funkcji, od wzrostu i rozwoju po ochronę organizmu przed infekcjami. Jedną z najważniejszych jego ról jest jednak udział w produkcji hemoglobiny.

Do czego potrzebne jest żelazo?

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu w hemoglobinie, znajdującej się w czerwonych krwinkach. Hemoglobina jest transportowana do poszczególnych narządów, tkanek i komórek, w celu zaspokojenia ich zapotrzebowania na tlen. Żelazo wchodzi również w skład mioglobiny, która jest odpowiedzialna za gromadzenie tlenu w mięśniach.

Niedobór żelaza

Bez odpowiedniej ilości żelaza, można rozwinąć stan zwany niedokrwistością z niedoboru żelaza. Jest to jeden z najczęstszych niedoborów żywieniowych na świecie. Objawy mogą obejmować zmęczenie, zawroty głowy, bóle głowy, bladość skóry, osłabienie i zapalenie języka.

Źródła żelaza

Żelazo występuje naturalnie w wielu różnych produktach oraz dodatkowo w niektórych wzbogaconych produktach spożywczych. W żywności występują dwa rodzaje żelaza: żelazo hemowe i niehemowe.

Żelazo hemowe i niehemowe

Żelazo hemowe znajduje się w mięsie i rybach. Jest ono lepiej wchłaniane (ma wyższą biodostępność) niż żelazo niehemowe, które znajduje się w źródłach roślinnych i żywności wzbogacanej. Dla osób będących weganami lub wegetarianami, spożywanie żelaza może być większym wyzwaniem, jednak jeśli dieta jest dobrze przeanalizowana przed rozpoczęciem jej stosowania, powinna być również odpowiednia. Zmiany w diecie można zawsze omówić z dietetykiem lub zdecydować się nacatering dietetyczny Poznań dobrej jakości, który z całą pewnością będzie dobrze zbilansowany.

Produkty bogate w żelazo

Oto lista produktów bogatych w żelazo, których należy szukać podczas następnych zakupów spożywczych. Wśród tych produktów znajdują się:

  • kurczak, indyk, schab i chuda wołowina
  • orzechy i nasiona
  • daktyle, figi i rodzynki
  • fasola i soczewica
  • ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż
  • brokuły i buraki
  • Wzbogacone produkty, takie jak płatki śniadaniowe i wzbogacone pieczywo

Czynniki wpływające na wchłanialność żelaza

Na wchłanialność żelaza mają wpływ niektóre składniki obecne w diecie. Ważne jest, aby produkty bogate w witaminę C spożywać razem ze źródłami żelaza, zwłaszcza jeśli stosujesz dietę wegańską lub wegetariańską. Łączenie pokarmów będących dobrym źródłem żelaza z pokarmami zawierającymi witaminę C zwiększa wchłanianie żelaza ze wszystkich źródeł i zmniejsza ryzyko niedoboru żelaza. Warto włączyć pokarmy bogate w witaminę C, takie jak cytrusy, brokuły i papryka, w połączeniu z produktami obfitującym w żelazo. Podczas gdy witamina C może pomóc w absorpcji, należy również pamiętać o czynnikach, które mogą utrudniać wchłanianie żelaza przez organizm. Przykładem może być wapń, który zmniejsza przyswajalność żelaza. Z tego względu pokarmy zawierające wapń i żelazo powinny być spożywane oddzielnie.

 

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 730 dni temu dnia 28/04/2022
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Kwiecień 28, 2022 @ 11:53 am
  • W dziale: styl życia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

t3

Amerykanie docenili onkologa ze szpitala w Legnicy

Read More →