Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uruchomił rejestrację kandydatów. W tym roku na studia stacjonarne przyjmie ponad 2 tysiące osób (o 100 mniej niż w roku poprzednim).
Na pięciu wydziałach (Biologii i Hodowli Roślin; Inżynierii, Kształtowania Środowiska i Geodezji; Medycyny Weterynaryjnej; Biotechnologii i Nauk o Żywności, Przyrodniczo-Technologicznym) uruchomionych zostanie 28 kierunków (wszystkie kierunki i liczba miejsc poniżej).
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to jedna z najlepszych specjalistycznych uczelni w kraju, kształcąca w dziedzinach nauk rolniczych, przyrodniczych oraz inżynieryjno-technicznych. Od kilku lat uczelnia notowana jest w międzynarodowym Rankingu Szanghajskim w kategorii najlepszych uczelni świata w dziedzinach: Food Science & Technology, Veterinary Science i Chemical Engineering, a weterynaria i nauki o żywności po raz kolejny zostały uznane za najlepsze kierunki w Polsce w rankingu „Perspektyw”.
Niezmiennie w ostatnich latach najpopularniejszym (7 – 8 kandydatów na jedno miejsce) kierunkiem na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu była weterynaria (prowadząca studia także w języku angielskim), ale na brak popularności nie narzekają też kierunki związane z żywieniem człowieka i biotechnologia.
Studia na UPWr to nie tylko możliwość zdobycia pożądanego na rynku pracy zawodu, ale także sposobność do rozwijania pasji – większość z 9 tysięcy studentów działa w jakimś studenckim kole naukowym (jest ich ponad 40), klubie lub grupie twórczej. Nie przypadkiem każdego roku studenci UPWr zdobywają nagrody w prestiżowych międzynarodowych konkursach (jak ubiegłoroczne IGEM w USA, skąd wrócili z medalem za wynalazek filtra powietrza z drożdży, albo medale na Światowej Wystawie Wynalazków w Genewie dla Ewy Kozłowskiej zdobywczyni ogólnopolskiego tytułu Student Wynalazca).
W ubiegłym roku UPWr znalazł się w gronie 20 polskich uczelni ubiegających się o status uniwersytetu badawczego, co wpływa na sposób kształcenia najzdolniejszych studentów. Będą oni uczestniczyć w realizacji multidyscyplinarnych projektów badawczych.
Na UPWr nawet zajęcia z wychowania fizycznego można zaliczać w formie ulubionej aktywności (jest 18 form zaliczenia w-f, m.in. cross training, aqua aerobik, nordic walking, narciarstwo, fitness, szachy).
Studenci mogą też liczyć na wsparcie finansowe – na stypendia i zapomogi UPWr przeznacza rocznie ponad 18 mln zł.
Opisy poszczególnych kierunków i szczegóły dotyczące procesu rejestracji kandydaci znajdą na stronie internetowej uczelni www.upwr.edu.pl (zakładka „rekrutacja”).
Zakończenie rejestracji kandydatów jest powiązane z terminem ogłoszenia wyników matur – kilka dni po nim zostanie zamknięty portal rejestracyjny, ale uczelnia zachęca maturzystów, by – jeśli wiedzą co ich interesuje – już teraz zarejestrowali się na wymarzony kierunek.
Kierunek |
Liczba miejsc na studiach stacjonarnych |
|
WYDZIAŁ BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT UPWr |
||
bezpieczeństwo żywności | 64 | |
bioinformatyka | 64 | |
biologia | 80 | |
biologia człowieka | 80 | |
zootechnika | 112 | |
WYDZIAŁ INŻYNIERII KSZTAŁTOWANIA ŚRODOWISKA I GEODEZJI UPWr |
||
architektura krajobrazu | 80 | |
budownictwo | 100 | |
geodezja i kartografia | 100 | |
gospodarka przestrzenna | 100 | |
inżynieria bezpieczeństwa | 80 | |
inżynieria środowiska | 80 | |
inżynieria i gospodarka wodna | 50 | |
WYDZIAŁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ UPWr |
||
weterynaria (jednolite studia magisterskie) |
144
|
|
WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI UPWr |
||
biotechnologia | 112 | |
technologia żywności i żywienie człowieka | 144 | |
żywienie człowieka i dietetyka | 64 | |
zarządzanie jakością i analiza żywności | 64 | |
technologia i organizacja gastronomii | 32 | |
WYDZIAŁ PRZYRODNICZO-TECHNOLOGICZNY UPWr |
||
agrobiznes | 64 | |
biotechnologia stosowana roślin | 48 | |
ekonomia | 112 | |
medycyna roślin | 32 | |
ochrona środowiska | 82 | |
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami | 112 | |
ogrodnictwo | 48 | |
rolnictwo | 48 | |
technika rolnicza i leśna | 32 | |
zarządzanie i inżynieria produkcji | 96 | |
Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
FOT. TOMASZ LEWANDOWSKI/ UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU