Loading...
Jesteś tutaj:  Home  >  wiadomości  >  Current Article

Żółta poziomnica dla LBP za staranną renowację

Przez   /   18/03/2019  /   No Comments

Siedziba Legnickiej Biblioteki Publicznej wyróżniona została Żółtą poziomnicą w konkursie na najpiękniejszy w roku 2018 budynek w mieście. Autorami projektu renowacji tej urokliwej budowli są architekci Krzysztof Chamielec i Piotr Lisowski.

Finał trzeciej już edycji konkursu na najpiękniejszy budynek w mieście „Żółta poziomnica”, organizowany przez grupę Jerzy Skupień i przyjaciele, odbył się w miniony piątek, właśnie w siedzibie LBP. Legniczanie wybierali najpiękniejszą spośród 22 budowli zaprojektowanych przez 16 architektów i zrealizowanych w roku 2018.

Gmach Legnickiej Biblioteki Publicznej w minionym roku został gruntownie odrestaurowany. Odnowiono ściany zewnętrzne budowli, dachy, wymieniono wszystkie okna, pojawiła się nowa winda. Na zewnątrz ustawione są leżanki, na których można spędzić czas z książką w ręku. Powstała strefa młodzieży z interaktywną ścianą i stołem, e-galeriami i okularami do przeżywania wirtualnej rzeczywistości. W dawnej Sali ceremonialnej loży masońskiej powstała sala spotkań ze znakomitym nagłośnieniem. Podczas remontu piwnic odkryte i odnowione zostały dawne polichromie.

Remont siedziby LBP kosztował ok. 5,8 mln zł. Blisko 4,8 mln stanowiło unijne dofinansowanie z RPO Województwa Dolnośląskiego 2014-2020.

Gmach LBP ma bardzo ciekawą historię. Został wzniesiony przez legnickich masonów w 1894 r., w stylu neogotyckim. Przed wojną mieściło się tam miejskie biuro partii faszystowskiej (NSDAP), urząd opieki społecznej i stołówka. Po wojnie budynek został przejęty przez Armię Czerwoną. Była tutaj m.in. także stołówka. W 1968 r. został przekazany stronie polskiej.

Ten neogotycki obiekt, wzniesiony z cegły, obłożony licówką ceramiczną, ma bardzo ciekawą elewację z gzymsami, fryzami i rozetami. Niewątpliwie jest jednym z ciekawszych legnickich budynków.

Przypomnijmy, że kilka lat wcześniej odrestaurowana została duża sala na parterze budynku, w której obecnie mieści się czytelnia naukowa. Ta przepiękna sala z historycznym klimatem nawiązuje do minionych czasów, harmonijnie bratając się z nowoczesnością. I z podwieszonym sufitem odkrytym podczas rewitalizacji pomieszczenia. Gdy robotnicy zdjęli podwieszony przed ponad 40 laty sufit, ukazały się zabytkowe zdobienia. Wszystkie te odkryte elementy pieczołowicie zostały odrestaurowane.

Źródło: Urząd Miasta w Legnicy

FOT. PIOTR KANIKOWSKI

    Drukuj       Email
  • Publikowany: 32 dni temu dnia 18/03/2019
  • Przez:
  • Ostatnio modyfikowany: Marzec 18, 2019 @ 12:20 pm
  • W dziale: wiadomości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


* Wymagany

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You might also like...

7-157047

Służby przejęły “lewe” papierosy, tytoń i spiritus

Read More →